16. Ağu, 2015

GELİŞİME BAŞLADIĞINIZDA KARŞILAŞACAĞINIZ TEPKİLERE HAZIRLIKLI OLUN.

LÜTFEN TÜM YAZILARI DERS GİBİ, GEÇMİŞ TARİHTEN BAŞLAYARAK SIRASI İLE OKUYUNUZ.

 

GELİŞİME BAŞLADIĞINIZDA KARŞILAŞACAĞINIZ TEPKİLERE HAZIRLIKLI OLUN. 

Gelişiminiz sırasında çevrenizden pekçok olumlu ya da olumsuz sözler duyacaksınız. Sizdeki olumlu değişiklikler bir süre sonra çevrenizi de etkileyecek.

Çevrenizdekilerin bir kısmı sizi takdir ettiği ve beğendiği için sizdeki olumlu davranışları kendisi de uygulamaya başlayacak.

Bir kısmı sizi kendisi de farkında olmadan taklit etmeye, kopyalamaya ve bilinçdışı örnek almaya başlayacak.

Bir bölümü de ki; biz bu bölümü umursamayacağız: sırf sizi kıskandığı ya da çıkarlarına ters düştüğü için sizin davranışlarınızı kötüleyecek, arkanızdan kulis yapacak ve dahası sizin iyi niyete dönük insani davranışlarınız için size karşı dürüst olmayarak "bu şekilde seni kullanırlar, sen aptal mısın, haklarını arasana, o sana böyle yaptı sen karşılığını vermeyecek misin?" gibi sözlerle karşılaşacaksınız. Aile, sosyal alanınız ya da iş yerindeki kişisel yükselişinizle birlikte size karşı duyulan sevgi, sempati, hoşgörü, saygınlık ve başarıyı kıskanacaklar. "Sen eskiden böyle değildin."  diyenler olacak Onlara vereceğiniz cevap daima "Ben kendimi geliştirmeye başladım. Öğrendiğim iletişim, davranış, protokol ve diğer gelişime dair tüm bilgileri hayatıma katıp, kullanmaya çalışıyorum. Sen de denemelisin, kendini daha iyi karakterli, daha özgüvenli, daha başarılı ve daha profesyonel hissedeceksin." şeklinde olmalı.

Bu grubu önemsemeMEmizin sebebi, o anda sizi henüz anlamamış ancak yakın zamanda sizle aynı düşüncede olacak insanlar olabilir, onlara olumsuz cevap vermemiz potansiyel katılımcılarımızı olumsuz etkileyebilir.

İkinci sebebi kişinin olumsuz tavır ve davranışları aile ve yetişme dönemindeki çevresinden öğrenilmiş davranışlar olabilir ve üzerinden atması zaman alacaktır.

Üçüncü sebebi kişinin karakteristik özelliği olabilir. Kısacası kısa ve kaba tabirle kuğuya "neden süzülüyorsun?", köpeğe de "neden havlıyorsun?" denmez. Bu grup için karakterinin iyi özelliklerini ön plana çıkartıcı, kötü kısımlarını bastırıcı "Kişisel Gelişim" uygulamaları yapılarak kurtarılabilir.

Dördüncü sebebi ise hoşgörüsüz yaklaşıldığında çok sinirlendiğim bir konu: kişi klinik bir vaka olabilir. Ki bu durumda hata kişinin değildir. Çünkü Psikiyatrik vakaların çoğu toplum tarafından dışlanmakla birlikte bilinmesi gereken çok önemli gerçekler vardır: bu rahatsızlık kişinin kendi elinde değildir. Genetik, çevresel baskı, zor bir yaşantı ile bastırılmış özelliklerin ortaya çıkması, daha önce hiç görülmemiş davranışların sergilenmesi, kendisine yapılmış herhangi bir rahatsızlık verici hareketi ödetme duygusunun artması hatta fiziksel olarak eksik beslenme ve hormonal salgının dengesiz olması, kullandığı ilaçlar da etkilemektedir.

Bunlar yüzlerce sebepten yalnızca birkaçı... Dolayısı ile önümüze gelen, gelişimimizi durduracak hiçbir engeli TANIMAYACAĞIZ, İYİ OLACAĞIZ, HAYATA KARŞI GÜÇLÜ DURACAĞIZ. İlerleyen bölümlerde DİSİPLİNLERİMİZ diye geçecek olan davranış kalıplarımız olacak. Hayatı daha kolay yaşayacağız. Çünkü neleri kişisel algılamalıyız, nelere hoşgörü göstermeliyiz, hangi davranış karşısında otomatik olarak hangi davranışları sergilemeliyiz, hangi sorun çıkarıcı cümleler karşısında tartışma modunu düşüreceğimiz hangi cümleleri kalıp olarak kullanacağız vs. hepsini öğreneceğiz. Ve en önemlisi öğrenmek yetmez, UYGULAYACAĞIZ!

Sürekli gelişim için FİKUZ’u izlemeye devam edin...