17. Eyl, 2015

SESSİZ İLETİŞİM

SESSİZ İLETİŞİM

Keşke dünya dillerini biliyor olsaydım. Neden “dünyada tek dil konuşulmalı” demiyorum; çünkü hepsi ayrı bir zenginlik, sanat ve kültür barındırıyor... Facebook’ta global ortamda paylaştığımız şeyler mutlaka çok güzel, önemli ve felsefiktir… kalemimize girmeyen istisnalardan bahsetmiyorum.  Otomatik çeviri çok da anlam ifade etmediğinden maalesef yalnızca fotoğraflardan bir anlam çıkartmaya çalışıyorum. Bu da benim eksiğim...

Anlamadığımız diller için resimleri takip etmemizden çıkarttığım çok önemli bir sonuç var. Bu tip sonuç çıkartma olayına, bilmeyenler için söylüyorum, TÜMEVARIM deniyor. Yani parçaların bir araya geldiğinde bize yol gösterici, sonuç verici bir bütün felsefeye yönlendirmesi.

Benim tümevarım olarak gördüğüm şey, günlük hayatımızda stratejik olarak, beden dili, görseller her yerde bizim için çok önemli. Yani sesli ya da sessiz görüntü; fotoğraf, video gibi…

Sosyal medyada pek çok şey paylaşılıyor. Toplumların kültürlerine göre beden dili, görseller çok farklı anlamlarda ve hatta mesajlar olarak kullanılıyor. Bu nedenledir ki; genellikle çok basit gibi algılanan bu konu aslında insan ilişkileri bakımından, çok önemsenmesi gereken bir çatı.

Yanlış yerlere yanlış sinyaller veriyor olabiliriz. O nedenle tirendi olan şekil, ifade vs. leri hayatımızda kullanmadan önce mutlaka detayını incelememiz gerekiyor. Salt taklitçilik yapmamamız gerekiyor. Eminim şu anda bu cümleyi gereksiz dahi görenler vardır. Ancak algıları açık olanlar ne demek istediğimi anladılar, sizlerin de bir süre sonra eğer uykuya devam etmezseniz doğal seleksiyon ile alıcılarınızın açılacağına, algınızın değişeceğine eminim.

Bununla birlikte dünya üzerinde bilim insanlarının derin ve yıllarca yapmış oldukları araştırmalar neticesinde tüm insanlarda beynin bedeni yönlendirmesi sonucu ortaya çıkan net davranışlar var. Ve biz bu net davranışları ne kadar gizlemeye çalışsak da uzmanlar ses tonumuzdaki “gel-git”ler, o anda tercih ettiğimiz kelimeler, vücudumuzun hareketleri, yüzümüzde oluşan 3000 adet mimikten kullanabildiğimiz kadarı vs.ye bakarak sizi ya da içinde bulunduğunuz durumu analiz edebiliyorlar. Yalan mı, doğru mu söylüyorsunuz, sakladığınız bir şey mi var vs. gibi…

Daha fazlası için www.fikiruzmani.com Ders bölümü içindeki Ders. Tanıtım Filmi, Belgesel kısmından  Beden Dili videosunu izleyebilirsiniz. Ancak bunu yaparken odaklanın, bölünmemiş dikkatinizi vermek için video’ya uygun zaman ayarlayın, çünkü bir buçuk saate yakın sürüyor. Bu ve benzeri videolar ve teknik olarak ders notları da zaman zaman diğer kişisel gelişim konularının içine serpiştirilerek, sizleri sıkmadan paylaşılacaktır. Bir süre sonra isteseniz de istemeseniz de çevrenizi daha farklı görmeye ve algılamaya başlayacaksınız. “Algı Yönetimi” denen, iletişimin en önemli figürlerini siz de hayatınıza katacak; hem günlük aile yaşantınızı hem de kariyerinizi analiz edebilecek ve de yönlendirebileceksiniz.

Unutmayın, dünyada teknoloji nereye giderse gitsin; dünya, insan ilişkileri, iletişim, inanışlar ve kazanç çevreleri ile dönüyor. Daima büyük tabloyu görmeye çalışın.

Sürekli gelişim için sizi olumlu geliştirebilecek kişi ve programları izlemeye devam edin...