16. Eki, 2015

KITLIK, FAKİRLİK BİLİNCİ VE YARATTIĞI PSİKOLOJİ

KITLIK, FAKİRLİK BİLİNCİ VE YARATTIĞI PSİKOLOJİ

Ailenizle ekonomik konulardan bahsederken parasızlık, fakirlik üzerine konuşmayın. Özellikle de çocuklarınızın yanında. Bunu farklı şekillerde ifade edin. Eğer gereksiz şeylere para harcanırsa gelirlerin giderleri karşılamayacağından bahsedin. Gereksiz şeylere harcanan minik paraların toplandığında gerekli ya da elde etmek istediğimiz daha büyük şeyleri almamıza fayda sağlayacağını vurgulayın. Harcanması istenen paranın kazanılması için bir gün içinde kaç saatte kazanıldığını, bu kazanç elde etme sırasında gerek iş gerekse kişisel zorluklardan bahsedin. Sonra bu harcamaya deyip, deymeyeceğini sorgulayın.

Bu ekonomik durumun yalnız sizle ilgili olmadığını, ülke şartlarını dile getirin. 

Her zenginliğin masum olmayacağını ancak hepsinin de haksız kazanç olmadığını özellikle vurgulayın.

Asıl zenginlik ve refahın aile huzurunda saklı olduğunu mutlaka çocuğunuza kodlayın. Asla marka tutkunu olarak yetiştirmeyin.

Konuşmalarınız sırasında kıtlık, fakirlik bilinci ve psikolojisi ve bunlara bağlı olarak kompleks yaratmayın.

Ancak gerçekten de yardıma muhtaçsanız ve çocuklarınızla yukarıdaki sözel paylaşımları bırakın ekmeğinizi dahi bulamıyorsanız mutlaka sessiz kalmayın; yardım için kurum ve kuruluşlara başvurun. Çünkü o merciler aslında sizin gibiler için var. O haldeyseniz muhtemelen bu yazıyı da okuyamıyorsunuz demektir. O halde bu yazıyı okuyan ve merhameti olanlar çevrelerinde bu gibi yardıma muhtaç olanlar adına bir şeyler yapsınlar. Çok merhametli değil ancak PR'ı seven insanlarsanız o zaman bu sizin için biçilmiş kaftan: yardım harika bir reklamdır. Kendi reklamınız için dahi olsa yardıma muhtaç olanlara yardım edin. Ben sonuç odaklı düşünüyorum. Yardımın gizlisi makbuldür, derler. O aç çocuğun midesine bir şey gönderildi mi, bedeni sıcak tutuluyor mu, eğitim ile geleceği kurtulabiliyor mu, ben ona bakarım. İsterseniz bunu bireysel ve kurumsal bir projeye dönüştürün. İsteyen kendi reklamı için yapsın isteyen gizli... Sonuç ise çok önemli!