9. Ara, 2015

OKUMADA KELİME ALGISI...

 

Okuma gerçekleşirken aslında harfler okunmaz, alışılagelmiş kalıplar okunur. Hızlı okuma alışkanlığı olanların çoğu çok fazla okuyan ve sonunda kalıpları diğer az okuyan bireylere göre daha hızlı algılayan insanlardır.

Banka görevlisi, elindeki ekstreden hızlı bir tarama ile aradığı rakamı bulabilirken bir başka meslekten olan aynı hız ile rakamı bulamaz. Sebebi, her gün rakamlar ile uğraşan bireyin, rakamları bir fotoğraf olarak algılamasından kaynaklanmaktadır. Fotoğrafik algının kısa açıklaması da budur!

Hızlı okuma alanında dünyada en ünlülerden birisi Amerika Eski Başkanlarından J.F. Kennedy'dir. Zekası ve zihinsel kapasitesi sürekli vurgulanmıştır. Ancak hızlı okuma alanında başarılı olmasının en büyük yardımcısı fotoğrafik hafızayı kullanmasından kaynaklanmaktadır. Bu özelliği kazanabilmek için dakikada 1000 kelime okuyabiline kadar çok sıkı çalışmış olduğu söylenir. Başkanın, her gün okumak zorunda kaldığı çok çeşitli belgelerden dolayı değişik okuma hızı rakamları geliştirdiği belirtilir.

Hızlı okuma bize ne sağlar? En önemlisi, vakitten kazanırız. İkincisi çok fazla okuduğumuz ve kelime hazinemiz zengin olduğu için karşımızdaki insanı sıkmadan çok fazla şey ifade edebiliriz. Yapılan araştırmalara göre bireylere "çok konuşuyor" dedirten şeyin, kişinin çok fazla konuşması değil, aynı kelimeleri defalarca kullanıyor olması gerekçe gösterilmiştir. Günlük minimum kullanılması gereken farklı kelime adedi üçyüz iken Türkiye'de altmış kelime ile günün kapatıldığı belirtilmektedir. Üçüncüsü, sınavlarda soruları daha hızlı okuyarak zaman kazanmamızın yanında soruyu daha doğru anlarız, çünkü özellikle sözel sorularda oyalanarak cevaplarken konudan kopmalar olur, hızlı okuma ise anlama kapasitesini yükseltir. Dördüncüsü, sözel iletişimde bize yöneltilen soru ya da tepkileri daha iyi cevaplayabilir ya da paslayabiliriz.

Fotoğrafik hafıza yöntemlerinden çocuklarınızı mutlaka haberdar etmelisiniz.

 

Sürekli gelişim için, sizi geliştirecek kişi ve programları izlemeye devam edin...