6. Ara, 2015

PROAKTİF ANLATIM...

 

Proaktif Anlatım...

Herkes birşeyler anlatır. Anlatıcının eğitim, kültür, ifade etmek istediklerini basit anlatım yeteneği ve dinleyicinin ya da okuyucunun da işte tam o anda alıcılarının açık olması ile ancak mesaj yerine gider yani konu anlatılır, konu anlanır. Eğer optimum şartlar yerinde değilse isteyen istediği kadar anlatsın bir neticeye ulaşmaz.

Yüz şey anlatabilirsiniz. Dinleyen bu yüz şeyi o an anlar ancak bir süre sonra hatırladığı ancak birkaç şeydir. Yüz şey anlatıp, 1 şey akılda kalacağına on şey anlatılıp, akılda bir şey kalması yüzdeye vurduğunuz zaman daha verimli bir anlatım olacaktır.

Hayatta, benimsediğiniz ve önceliği olan konuları yineleyin. Bunu yaparken farklı argümanlar kullanın, değiştirin, şekillendirin. Hatta sloganlaştırın. Örneğin ben hayat prensibim doğrultusunda yıllardır bireysel olarak aynı sloganı kullanırım: İYİ OLUN, İYİLER DAİMA KAZANIR! Böylece dinleyenin, hayatına katma değer sağlayacağı konuların aklında daha iyi kalmasını sağlamış olursunuz. Yani bilgi, sadece dinlemekle sınırlı kalmaz, kullanılır hale gelir. Anlatımımız proaktifleşir, dinleyicinin beklentisinin üzerine çıkmış olursunuz.

 

Sürekli gelişim için, sizi geliştirecek kişi ve programları izlemeye devam edin...