15. Oca, 2016

ANLAMINI BİLMEDİĞİMİZ KELİMELERİ DİLİMİZE DAHİL EDERKEN...

 

Kelimeleri, bazen çok da anlamını bilmeden, bir başkasının kullanımına göre hayatımıza dahil edebiliyoruz.

Örneğin çocuğunun hareketli olmasını anlatmaya çalışan bir anne, başkalarından duyduğu üzere "Benim çocuğum hiperaktif!" diyerek bunu övünme vesilesi olarak kullanabiliyor.Halbuki hiperaktivite denen şey, çocuk için özel eğitim gerektiren bir durum ve çocuğu bambaşka noktaya taşıyor.

Kullandığımız kelime kişi ya da olay için iyi ya da kötü olsun önemli değil; önemli olan doğru kelimeyi olması gerektiği yerde kullanabilmek. İllaki ekstrem ifadelere gerek yok. Basit, bildiğiniz kelimeler ile kendinizi ifade edin. Eğer farklı kelimeleri de kullanımınıza sokmak istiyorsanız, dilinizin bir gümrüğü olsun. O kelimenin anlamını öğrenin ve sizin kullanımınız için uygun mu, argo mu, başkalarının anlamayacağı derecede teknik mi, ondan sonra kullanmaya başlayın.

Unutmayın, iletişim tek taraflı değildir. İletişim iki veya daha fazla tarafı içerir. Yani karşı tarafın anlamadığı şeyleri anlatmanız sizin kendinizi ifade ettiğinizi değil, yalnızca kendi kendinize konuştuğunuzu gösterir. Bunun da kimseye bir faydası yoktur.

Hangi kesime hitap etmeniz gerekiyorsa ona göre ancak kendi tarzınızı da koruyarak iletişim ifadeleri kullanmanız gerekir. Örneğin finans sektöründesiniz ve krediler ile ilgili işlem yapıyorsunuz. Cherokee için kredi kullanmış bir müşteriniz ile konuşurken senli-benli konuşamazsınız. Ancak traktör almış, köydeki bir TRAKMAK müşterinizden bir belge istiyorsanız aynı tarzda konuşmayı da onunla yapamazsınız. Anadolu insanı ile daha farklı iletişim onun için samimiyet ve yardım anlamına gelir. Öncelikle giriş konuşmaları daima aynıdır. Ancak sonrasında örneğin ileri yaşlı traktör müşterimiz için "Ali Amca, siz ... evrakları alıp, notere gidin, oradan beni arayın, ben size ne yapmanız gerektiğini tek tek söyleyeceğim." şeklindeki bir konuşma fayda olarak karşı tarafta daha çok yerini bulur. Yerini bulan ifade tarzını kullanmalısınız.

Bazen isteseniz de istemeseniz de teknik kelimeler kullanmanız gerekebilir. Bunun için ayrıca karşı tarafı bilgilendirici açıklama ifadeleri de kullanmalısınız.

Branşınıza göre, aynı teknik dili konuştuğunuz kişilerle iletişim halindeyken istediğiniz kadar teknik dil kullanın, bu önemli olmaz. Çünkü bazen maddelerce ya da satırlarca ifade edeceğiniz şey, o branşın içinde tek bir teknik kelime ile tanımlanmış olabilir. Konuşmayı uzatmamak adına teknik terim kullanımı doğru olur. Örneğin bir şirketin kuruluş yeri seçimi tartışılıyor ise; "Hinterland açısından o yer doğru değil." dediğim zaman çok şey anlatıyorum, demektir. Anlaması gereken, kararla ilgili kişinin bunu anlaması yeterlidir, toplantı halindeyken dahi herşeyi herkesin anlamasına gerek yoktur.

 

Sürekli gelişim için, sizi geliştirecek kişi ve programları izlemeye devam edin...