17. Mar, 2016

HER İNSANIN POTANSİYELİ, TAHMİNİNDEN DAHA YÜKSEKTİR.

Sevgili Öğrenciler,

Üniversitede iken, 3 sınav bazen üst üste geliyordu. O yılki ders, alttan ders vs...  Şimdi elime bir kitap aldığımda diyorum ki; oyalanmama gerek yok; ben, bir gün ve gecede iki kitaba çalışan kişiyim... Sizler de bunları ilerde yaşayacaksın. Yani her insanın potansiyeli yüksektir. Ancak birey, daha önce hiç aynı performansa ihtiyacı olmadığı için, kendi potansiyelinin farkında değildir; bazen ümitsizliğe kapılır. Önünüzdeki sınavlar için bir gün dahi iyi bir süre.

Arkadaşlarınızla zamanınızı fazla tüketmeyin. Dakikalarca konuşuncaya, derslerin ne kadar da zor olduğunu dile getirinceye kadar geçen sürede örneğin logaritmanın kurallarını ezberlersiniz... Zamanınızı iyi kullanın. Olmazsa ailenizin sınavlar bitinceye kadar telefonlarınıza el koyduğunu söyleyin espri ile karışık. Nitekim yalan değil, tüm ebeveynler zaten aynı kanıda. Hayatta yalnızsınız. Birkaç yıl sonra kimse sizi kurtarmayacak... "SOHBET İÇİN ŞAFAK 60 GÜN!" diye espri yapın örneğin... Ailenizin emeklerini boşa çıkartmayın. Onlar ve emekleri başkalarınınkinden değersiz değil!

Masada çalışın, yatakta değil, dik oturun. Her 45 dakikada 15 dakika mola verin. Su için, beyninize oksijen gitsin. Çok dersin başında kaldığınızda bir süre sonra rehavet çöker, az kalırsanız konsantrasyonunuzu sağlayamazsınız. Her moladan sonra ensenizi çeşme suyu ile yani soğuk su ile silin. Beyninizi uyarır. Nane şekeriniz mutlaka çalışma masanızda olsun. Planlı çalışın. Öncelikle bir a4 kağıdı alıp, dersin adı ve çok kabaca konu başlıklarını yazın. Sonra tek tek bütününü gördüğünüz bu konuların işi bitenlerinin üzerini çizin. Her birini bitirdiğinizde kendinize bir motivasyon aracı bulun. Örneğin ya şükredin ya da "oley" vs. deyin. İşi biten dersin başlıklarının olduğu kağıdı top yapıp, oturduğunuz yerden çöp kutusuna fırlatmak da olabilir. Ben sorumluluğumdaki çocuklardan yedi yaşında olan çocuk, piyano çalışırken her parçanın sonunda onun güleceği hareketler yapıyorum... Sırf benim o komik ve özellikle yaptığım beceriksiz zumba için çalışıyor.

Hadi hop derse!👍

Sürekli gelişim için sizi geliştirecek kişi ve programları izlemeye devam edin.