8. Nis, 2016

ŞEHİRİÇİ, HOT ROD SİYASET... TOPLUMA ZARAR!..

Hot rod'u otomotiv sporları ile ilgilenenler bilirler. Sıcak yol, yolları ısıtmak, hani bizdeki asfaltı ağlatmak, yolları yakmak vb. tabirler gibi kullanılır. Özü, yarış için daha hızlı gidebilmek adına aracın üzerinde onu otomobil yapan ne kadar değer varsa, yük olarak görmek ve söküp, atmaktır.

Araç kullanıcısı, aracı modifiye eder yani kısaca açacak olursak; araçta bir takım güçlendirici ve istediği hedefe ulaşacağı değişiklikler yapar. Kimisi yalnız güçlendirmekle kalmaz, daha hızlı gidebilmek için araçtaki gereksiz gördüğü her şeyi sökerek aracını hafifletir. Kendisininki hariç koltuklar, farlar, varsa çerçevesinden sunroof, hatta tavanın bizatihi kendisi vs.'yi söker atar. Yani aracın görüntüsünde de değişiklik yapar. Aracı giydirmek ya da görüntüsünde değişiklik yapmak yani tuning...

Sonuçta elde ettiği şey hem güçlü ve hızlı bir araç hem de hızının gücünü daha da gösterebileceği  hafif bir araç. Bu hazzı yaşarken yalnızdır çünkü yanındaki copilot koltuğu da çıkartılmıştır. O anın hiçbir korku ve keyfini paylaşmaz. Eğer bu bir yarışsa birinciliğin keyfini de paylaşmaz. Hele bir de güç olarak nos desteği de aldı mı, onu kimse tutamaz. Kimse de takip edemez. Çok faktörlü olarak hıza odaklanmıştır. Ancak onun ne kadar da hızlı gittiğini görenler olabilir.

Bu hız test ve yarışları, ya trafiğe kapalı alanda, özel pistlerde ya da ancak boş otobanda, kişinin toplumu ne kadar düşündüğüne bağlı olarak yapılan daha doğrusu cesaret gösterilebilen aktivitedir. Yalnızca bir aktivite; başkasına hiçbir faydası olmayan, bireysel ancak zarar söz konusu olursa, başkalarının da dahil olabileceği... Hele bir de bunu şehiriçi trafiğinde yaparsa ortaya bir felaket çıkar. Bir kişinin hırs, ego ve kişisel sorunu toplumsal oluverir.

Siyaset oyun değildir. Her bir faktörü ayrı bir bilimselliğe ve iletişim kabiliyetine, tarih bilincine ve tarafsızlık ilkesi ile kendi öz varlığının devamını sürdürme imkanları yaratma ve süreci yönetme bilgi, beceri, deneyim ve tüm bunları harmanlayacak zeka kapasitesi gerektirir. Onun içindir ki; tüm bu sayılan yetkinlikler hususunda "tanımsız bir yarışçı"nın şehir içinde hot rod yapmaması için siyaset diye bir bilim dalı vardır!