14. Haz, 2016

ÇOK SAYIDA CİNAYET İŞLEMİŞ BİREY İLE KARIŞTIRILAN "SERİ KATİL" TANIMI...

Atalay FİLİZ... Günlerdir, seri katil tanımı ile izi sürüldü ve 12 Haziran 2016'da yakalandı.

Öncelikle arkadaşı ve sevgilisi, ülkesine dönen ve haber alamadıkları Filiz'in sevgilisi için kendisini suçlamışlar, bunun üzerine Filiz de her ikisinin katili olmuş. Daha sonra uzun bir süre saklanmış ve son olayda da ev sahibesinin kendi gizli kimliğini öğrendiğini gördüğünde, açığa çıkma ve yakalanma korkusu ile son cinayetin işlemiş. Günlerce herhangi birisinin giremeyeceği, Rambo filmindeki mücadelede olduğu gibi profesyonel bir doğa mücadelesine girmiş.

Cinayetleri, ne alacak hesabı ne namus ne de... sebebi ne olursa olsun asla desteklemiyorum. Cinayet süreci kişinin normalinden çıktığı bir süreçtir. Ancak buradaki kavram kargaşası nedeni ile yazıyorum.

Suçlu insanı cezalandırırsın, varsa psikolojik bozulmalar üzerine eğilir, tedavi eder ve topluma yeniden kazandırmaya çalışırsın. Ancak seri katil düzeyindeki bir sorun ile karşılaştığın zaman adamı cezalandırsan ne, cezasını çekip, topluma karışsa ne değişir! Ürkütücü... Böyle bir insandan herkes kurtulmaya bakar, ister toplumda ister hapiste. Yanlış tanımlamalar ve yanlış korkular, kişileri yanlış bir şekilde azmettirir.

Çok sayıda cinayet işlemiş birey ile karıştırılan bir "SERİ KATİL" tanımı ile günlerce titredik... Olay açığa çıktığında görüyoruz ki burada böyle bir tanım yok. Psikolojisinin sağlam olmadığı ortada ancak seri katil değil.

 

Olması için;

-katilin aralıklarla ancak birbirine benzer özellikler taşıyan cinayetlere sebebiyet vermesi, örneğin işlediği cinayetlerde makdullerin tokalarını ya da başka özel eşyalarından hatıra alması ya da öldürme tekniğinde kendine has bir tarzının olması, aynı meslekten olanlara yönelmesi, aynı yaş gruplarını tercih etmesi, genellikle aynı cinsiyeti katletmesi, aynı görünüş ya da özre odaklanması vs.

-psikolojisinin normal olmaması

-hiçbir suretle sağlıklı sosyal ilişkiler kuramıyor olması

-genellikle aileye dair bir aidiyet duygusu hissetmemesi ( ki; yakalandıktan sonra annesini çok özlediğini söylemiş)

-öldürme sebeplerinin genellikle seksüel içerikli görülmesi

-cinayet kurgularının profesyonel bir yapı gibi planlanması, yani planlı cinayetler ( Önceki arkadaş cinayetleri nedeni ile kaçak durumda iken, öğretmen cinayeti plansız, gerçek kimliği ortaya çıktığı için yakalanmamak üzere bir çırpınış olmuş. )

-ortak bir itici güç faktörü ( Örneğin bir söz ya da mimiğin onun üzerinde etkili olması )

Tekrarlıyorum, hayatını kaybedenler için çok üzgün ve yapana da kızgınım. Ancak sebeplerine baktığımız zaman bu seri katil tanımı değil, tanım kargaşası onun ortadan kaldırılması için azmettirici bir faktöre dönüşebilir!.. Konu hakkında bir bilgi ya da araştırmanız yoksa tanımlamalar ile konuşmayın; kimsenin günahına ve suçuna ortak olmayın! Bırakın, herkes ne kadar suçlu ise; onun cezasını çeksin.

Ne acıdır ki; o da öldürülenler de sevimli, masum, küçük birer bebek olarak dünyaya geldiler. Gelinen son noktaya bakar mısınız! Gerçekten onun için de kurbanları için de çok acı. Bu ne eğitim, ne kültür, ne aile terbiyesi ne de inanç işi... Kontrolden çıkma...

Fikuz

 

Sürekli gelişim için sizi geliştirecek kişi ve programları izlemeye devam edin.