4. Eyl, 2015

BU İNSANLA İLGİLENİR MİSİNİZ?

PSİKOTERAPİK HİKAYELER.24

( Bebeğimize mis gibi bakıyoruz, yani dilerim. Çünkü bebek ve çocuk olmak çok zor. Acizliği eksiksiz yaşıyor eğer ona bakan kişi bu aczi ortadan kaldırmazsa. Hayatın ezen ve ezilen özelliğinden de nasibini alıyor eğer sağlıksız bir ruh yapısındaki birisinin eline düşmüşse. Yaşlılarımız da tıpkı bebekler gibi bakıma muhtaç. Onları değerlendirirken lütfen yaşlarını dikkate alalım. Hayat tersine dönüyor, yaşımız çok ilerlediğinde aslında olgunlaşmıyoruz, bebekleşiyoruz. Aczi yaşayan bebek gibi insana ihtiyaç duyarken bir de üzerine eksilmeyen gururumuz ağırlığını veriyor. Çevremizdekiler bize hoşgörülü davranmazsa işte o zaman gerçekten çöküyoruz.)

BU İNSANLA İLGİLENİR MİSİNİZ?

Dr. Ruskin, Amerikan Tıp Birliği dergisinde yayımlanan aşağıdaki yazısında gülünç bir yanlış anlamanın, kişide nasıl tümüyle farklı bir yaklaşım duygusu oluşturabileceğini anlatmaktadır.

Dr. Ruskin, öğrencilerine yaşlanmanın psikolojik belirtilerini anlatırken onlara şu olayı okudu:

“Hasta ne konuşuyor, ne de söylenenleri anlıyor. Bazen saatlerce anlaşılmaz şeyler geveliyor. Zaman, yer ya da kişi kavramı yok. Yalnız nasıl oluyorsa, kendi adı söylendiğinde tepki veriyor.

Son altı aydır onun yanındayım, ne görünüşü için çaba harcıyor, ne de bakım yapılırken yardımcı oluyor. Onu hep başkaları besliyor, yıkıyor ve giydiriyor. Dişleri yok, yiyeceklerin püre halinde verilmesi gerekiyor. Gömleği salyalarından dolayı sürekli leke içinde.

Yürümüyor. Uykusu sürekli düzensiz. Gece yarısı çığlıkları ile sürekli herkesi uyandırıyor.

Çoğu zaman mutlu ve sevecen, fakat bazen ortada bir neden yokken sinirleniyor. Biri gelip, onu sakinleştirene kadar da yatışmıyor.

Bu olayı okuduktan sonra, Ruskin öğrencilerine böyle birinin bakımını üstlenmek isteyip, istemediklerini sordu:

Öğrenciler bunu yapamayacaklarını söylediler. Ruskin, kendisinin bunu büyük bir zevkle yaptığını ve onların da yapması gerektiğini söyleyince öğrenciler şaşırdılar.

Daha sonra Ruskin hastanın fotoğrafını dolaştırmaya başladı.

Fotoğraftaki doktorun altı aylık kızıydı.