19. Eyl, 2015

ZEHİR YERİNE...

PSİKOTERAPİK HİKAYELER 38

ZEHİR YERİNE...

Uzun yıllar önce Çin'de Li-Li adlı bir kız evlendi ve aynı evde kocası ve kayınvalidesi ile birlikte yaşamaya başladı. Fakat kısa bir süre sonra Li-Li, kayınvalidesi ile geçinmenin çok zor olduğunu anladı. İkisinin de kişiliği tamamen farklıydı, bu da onların sık sık kavga edip tartışmalarına yol açıyordu. Çin geleneklerine göre bu hoş bir davranış değildi ve çevrenin tepkisini çekmişlerdi. Bir kaç ay sonra bitmez tükenmez gelin-kaynana kavgalarından dolayı ev cehennem haline gelmişti. Artık bir şeyler yapmak gerektiğine inanan genç kadın doğru babasının eski bir arkadaşı olan baharatçıya koştu ve derdini anlattı.

Yaşlı adam ona bitkilerden yaptığı bir ilaç hazırladı ve bunu üç ay boyunca her gün azar azar, kayınvalidesi için yaptığı yemeklerin içine koymasını söyledi. Zehir az az verilecek, böylece kayınvalideyi gelinin öldürdüğü belli olmayacaktı. Yaşlı adam genç kadına kimsenin ve eşinin şüphelenmemesi için kayınvalidesine çok iyi davranmasını ona en güzel yemekleri yapmasını tembih etti. Sevinç içinde eve dönen Li-Li yaşlı adamın söylediklerini aynen uyguladı. Her gün en güzel yemekleri yaparak kayınvalidesinin tabağına azar azar zehiri damlattı. Kimseler şüphelenmesin diye de ona çok iyi davrandı.

Evde artık barış rüzgarları esiyordu.

Genç kadın kendisini ağır bir yük altında hissetti. Yaptıklarından pişman bir vaziyette baharatçı dükkanının yolunu tuttu ve yaşlı adama o ana kadar kayınvalidesine verdiği zehirleri onun karnından temizleyecek bir iksir için yalvardı. Yaşlı kadının ölmesini artık istemiyordu.

Yaşlı adam gözyaşları içinde karşısında konuşup duran Li-Li'ye baktı ve kahkahalarla gülmeye başladı. "Sevgili Li-Li," dedi, "Sana verdiklerim sadece vitaminlerdi. Olsa olsa kayınvalideni daha da güçlendirdin hepsi bundan ibaret. Gerçek zehir ise; senin beyninde olandı. Sen kayınvalidene iyi davrandıkça, o zehir de dağıldı ve yerini sevgiye bıraktı. Böylece siz, gerçek bir ana kız oldunuz."