28. Tem, 2016

BU ÖZELLİKLERE "SEN SAHİP MİSİN?" ONA BAKACAKSIN!

Eğer insan kaynakları vb. görevlendirme yetki ve sorumluluğunda bir pozisyonda isen;

-Öncelikle aradığın kişinin hangi özelliklerde olması gerektiğini çok iyi belirleyeceksin.
-İşin gerektirdiği lisans, kültür, ahlak, disiplin ve güvenirlilik ölçütlerine uygun kişiyi seçeceksin, adama göre iş belirlemeyeceksin.
-Mutlaka referanslarını kullanacaksın.
-İşe alacağın kişinin "Kişilik Envanteri"ni çıkartacaksın.
-Kurum prensiplerin aleni olacak, daima göz önünde, uygulanabilir, takip edilebilir ve revize edilebilir özellikte olacak. İşe almadan bireye bu prensiplerden bahsedeceksin.
-Mutlaka "Kişisel Gelişim" eğitimlerinden geçireceksin. İşi, iş ilişkilerini ve işsel sorunları kişiselleştirmesine izin vermeyeceksin.
-Mutlaka işle ilgili görev tanımın, sistem, yöntem, iş akışı dökümanın olacak; yoksa mutlaka kurumsal çalışmaların içinde ivedilikle yapılacaklar listesine alınacak.
-Görevlendirdiğin kişiden ne istiyorsan hepsini işbaşı eğitimleri ve gerekiyorsa dışardan destek programları ile destekleyeceksin. Personelinin işin gereğini yerine getirebileceği her türlü ekipmanı vaktinde sağlayacaksın.
-Daima personelin gözetimin, desteğin ve takibin altında olacak. Personel, çalışma ve fikirleri ile işi ve personeli yavaşlatıcı etkenlere sahip olmayacak. Tersine, belki de senin başlattığın bir işi geliştiren ve bununla birlikte kıskançlığını değil, takdirini kazanmasını egonu bastırarak hazmedeceksin. Personelini motive edeceksin.
-Doğru ve başarılı davranışlarını destekleyecek, yanlış ve başarısız davranışlarında düzeltici faaliyetlerde ve desteklerde bulunacaksın. Unutma, buraya kadar çok emek, zaman ve nakit kullandın. Ancak en önemlisi düzeltici faaliyetlere ihtiyaç duyulmaması ya da bunu minimize edebilmek için "önleyici" düzenlemeleri önceden planlayacaksın.
-Personel, bulunduğu pozisyonu hazmetmeden asla pozisyonunu yükseltmeyeceksin.
-Pozisyon yükseltmelerinde yani kariyer basamaklarında herkese adil olunacak puanlama sistemi kullanacaksın.

-İşe alımın kadar işten çıkartmaların da bir düzen, disiplin, hak ve insani şartlar taşıyacak. Yanılma payını ve bir gün, bir yerlerde karşılaşma hatta muhtaç olma durumunu asla unutmayacaksın.

-Eğer, ilgili pozisyona yerleştirdiğin kişiden  memnun değilsen, unutma onu o pozisyona yerleştiren SENsin! Takip Sorumlusu, suçlusu da sensin. Eğer aldatılma yüzden yüksek, zekan buna yetersiz ise; bu işi yapmayacaksın.

EN ÖNEMLİSİ DE BUNLARI YAPARKEN, TÜM BU ÖZELLİKLERE "SEN SAHİP MİSİN?" ONA BAKACAKSIN!