25. Şub, 2016

YETİŞTİRME YURTLARINDAN ÇIKARTILMAK İÇİN 18 YAŞ ÇOK ERKEN KAMPANYASI...SEN DE KATIL!

LÜTFEN 2 DAKİKANIZI AYIRIP, YAZININ İÇİNDEKİ ADRESE İMZA GÖNDERİN. SAYGILARIMLA, FİKUZ

Hayat Sende Derneği koruma altındaki çocuk ve gençlerle ilgili kapsamlı çalışmalar gerçekleştiriyor. Sivil toplumda adından çokca söz ettiren Hayat Sende, gerçekleştirdiği son kampanyasıyla da oldukça önemli bir değişimin peşinde. Kampanyayı Hayat Sende'den Hasan Oğuzhan'la görüştük. ( PROJE PANOSU )

Kampanyaya katılmak için ne yapmak gerekiyor?

Kampanyamızı bireysel olarak desteklemek isteyenler Change.org üzerinde yürütülen imza kampanyamıza destek verebilir. http://chn.ge/1LkyPW6 Ayrıca sosyal medya üzerinden yaratıcı uygulamalarla kampanyamızı #18yascokerken etiketi altında destekleyebilir. Şu ana kadar kullanılan tüm Türk alfabelerinde #18yascokerken yazmaktan kemoterapi gören arkadaşımızın kafasına 18 yaş çok erken yazdırmasına kadar farklı destekler geldi. Aynı yaratıcılığı ve desteği bu satırları okuyanlardan da bekliyoruz.

Sivil toplum örgütleri de http://bit.ly/1RO0nK4 linkinde bulunan metnimizi imzalayarak bizleri destekleyebilir.

- Hasan Merhaba, "18 çok erken" kampanyası hakkında bilgi verir misin?

2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ve 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında haklarında bakım tedbiri bulunan çocuklar kamuoyunda yuva ve yurtlarda yetişen çocuklar olarak bilinir. Bunlara ayrıca koruyucu aile modelinde yetişen çocuk ve gençleri de eklemek gerekli. Bu çocuklar eğer eğitimlerine devam etmiyorsa ve idare tarafından himaye onayıyla koruma süresi uzatılmıyorsa, 18 yaşını doldurunca korumadan ayrılmak zorunda kalmaktadır. Korumadan ayrılanlara ilişkin istatistik yayınlanmıyor ama tahminlerimize göre her yıl ortalama 700 ila 1.000 genç korumadan ayrılıyor. Bizler Hayat Sende Derneği olarak 18 yaşında yurttan ayrılmanın bu gençleri birçok riskle karşı karşıya bıraktığını görüyoruz. Mevzuatta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın korumadan ayrılan gençlerin hayata uyumu konusunda takip yükümlülüğü varken, bunun uygulamada tam olarak işlemediğini görüyoruz. Himaye onayıyla çocukların bakım sürelerinin uzatılmasında da uygulamada sıkıntılar olduğunu görüyoruz.

 

İşte tam da bu noktada, bugün Birleşmiş Milletler 21 yaşına kadar herkesin çocuk sayılması gerektiği tartışılırken, 18 yaşında gençlerin korumadan ayrılması gerçeğini değiştirmek amacıyla yola çıktık. Bu amaçla da hem bir imza kampanyası hem de toplumsal sahiplenmeyi artırmak için sosyal medya üzerinden iletişim kampanyası tasarladık ve bir haftadır yoğun bir şekilde kampanyayı sürdürüyoruz. Toplumun ve sivil toplum örgütlerinin kampanyayı sahiplenmesi oldukça sevindirici. Bu bir haftalık süreçte bile mevzuatta bulunan ama aktif olarak çalışmayan korumadan ayrılan gençleri takiple yükümlü Bakım Sonrası Rehberlik Hizmetleri Birimleri aktifleştirilmeye başladı. Oldukça sevindirici bir gelişme bu. Korumadan ayrılan gençlerin sorunları hakkında kapsamlı bir farkındalık oluşturmak ve kamuoyunun bu süreç üzerinde tartışma yapmasını sağlamaktı amacımız ve yürüttüğümüz kampanyanın buna bir nebze olsun katkı sağladığını düşünüyoruz.

- Bu kampanyayı Türkiye genelinde kaç sivil toplum örgütü destekliyor?

Yurtlardan ayrılmak için #18yascokerken kampanyamızı şu ana kadar 2.100’den fazla kişi change.org üzerinden imzaladı. Ayrıca 500’den fazla imzayı da İnsan Hakları Anıtı önünde kağıt üzerinde topladık. Bunun yanı sıra 40’dan fazla sivil toplum örgütü kampanyaya destek verdi. Bu kampanya da hedefimiz bir aylık süre içinde 10.000 imza toplamak ve 100 sivil toplum örgütünün desteklemesini sağlamak. Ardından da TBMM, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bu imzaları ve destekleri sunmak. Etkili bir dönüşüm olacağına inanıyoruz.

- Bu konuda çağrı yapmanızın nedeni nedir?

Korumadan ayrılan gençlerin sorunları hakkında yeterince farkındalık yok. Ayrımcılığa uğrama, haklarına erişememe, suça ve fuhuşa sürüklenme gibi birçok olumsuz durumla karşılaşabiliyoruz. Kamuoyunda yuvalara ilişkin gönüllülük çalışmaları çok yaygın. Yaptığımız analizlerde gördük ki, gönüllü çalışmaların yüzde 90’ı yuvalara yönelik. Yurtlardaki gençler ihmal ediliyor. Toplumun koruma altındaki çocuklara bakışı genel olarak 12 yaşına kadar acıma ve merak; 12 yaşından sonra ise korkuyla biçimleniyor. Korumadan ayrılan gençlere ne olduğu konusu ise, alanda çalışan uzmanların bile bilmediği bir sır gibi. Biz bu konuda farkındalık oluşturmak, mevzuatta yer alan ama uygulamada sıkıntılar olan korumadan ayrılan gençlerin sorunları hakkında kamu kurumlarının kapasite geliştirmelerini ve sorumluluklarını hatırlatmak amacıyla bu süreci yürüttük...

Yorumlar

25.02.2016 21:16

mehmetali gümüş

18 yaşındaki bir kız çocugunu dışarıya bırakmak en buyuk ahlaksızlıktır..sahıp çıkılmalı.

26.02.2016 10:52

Fikuz

Desteğiniz için teşekkürler. Lütfen kampanya içeriğinde belirtilen yerden imza göndermeyi unutmayınız. Saygılarımla,