6. Şub, 2016

RİSKİ YÖNETMEK...

 

RİSKİ YÖNETMEK...

Ortaya çıkabilecek riskleri önceden tahmin edebilmek için konusu ne olursa olsun,

geçmişi, bugünü ve geleceği iyi analiz etmek gerekir.

Konu, kişi ya da olaylar dikkatli bir biçimde ve ayrıntıları ile öncelikle tanımlanır, olması gereken optimum yani en iyi şekli nedir diye bakılır, optimum şartlar ile mevcut şartlar karşılaştırılır. İki senaryo düşünülür: mevcut kişi, olay ya da konu ile ilgili en iyi şartlarda karşılaşılacak durum ve en kötü şartlarda karşılaşılacak durum... Bunlara göre bir değerlendirme yapılır. Dünyadaki veya yakın çevremizdeki benzer örnekler incelenir, başlangıç ve sonuçlarına bakılır. Riskleri minimize edecek veya tam olarak ortadan kaldıracak önlemleri almak için mutlaka senaryonun en kötüsü başımıza gelecekmiş gibi hazırlıklı olunur. Ancak iyisi ile karşılaşıldığında da rehavet hali yaşanmaz, sistem devam ettirilir; yaşadığımız güzellikler de karımız olarak görülür. İşte basit anlatımı ile riski yönetmek... Bu biraz uzun bir süreç gibi görünse de uzmanı bu analizi birkaç dakikada yapabilir.

Sizler de gerek kurumunuz gerekse bireysel olarak kendiniz için bu sistemi uygulayabilirseniz hayata daha güçlü adımlarla ilerlersiniz. Herşey hesaplanabilir mi, tabii ki de hayır! Eğer başka şartlar ile karşılaşırsanız, "Niye bunu düşünemedim?" diye düşünMEmeniz, bunu bir tecrübe olarak sisteminize dahil etmeniz gerekir. Kendinizi sorgulayarak düşünüyorsanız, o zaman kişisel gelişim eğitimlerine tekrar göz atmanız gerekir...

Bu sistemi, kurumunuzun her safhasında kullanabildiğiniz gibi kişisel olarak; okul, evlilik, çocuk, boşanma, sağlık, yeni bir hayat, yatırım, satış, yerleşim alanı, beslenme, sosyal ortamlar ve arkadaşlık, iş hayatı, hedefler ve idealler, zaman yönetimi, güvenlik, imaj yönetimi, giyim gibi basit günlük kararlarınızda dahi kullanabilirsiniz. Kabul edilebilir riskler varsa bunları önemseMEmelisiniz.

 

Sürekli gelişim için sizi olumlu geliştirebilecek kişi ve programları izlemeye devam edin...